Utställningar

Här finns några saker jag ställt ut genom åren. 

”Ull får ever”, Textil Gotlands sommarutställning gick av stapeln 10/7-1/8 2021 på Korsbygården i Lärbro, Gotland

 

Utställning 2018
Textil Gotland i Abbotens Hus, Roma Kungsgård 7-29 juli 2018
”Ute i det gröna”

2017
Textil Gotland i Abbotens Hus, Roma Kungsgård 1-30 juli 2017
”Gotländska sagor och sägner”

GUTLAND UR HAVET
och TJELVAR

En handfärgad ullfilt och fem yllekuddar,
färgad med japansk shibori teknik i
färgbad av valnötskal och naturliga
indigobad. Broderat med japanska
stygn, sashiko.

Tjelvar, stickad docka i handfärgade garner
av ull från gotlandsfår, Bra Miljöval.

Ur ”Gutasagan”.

”Gutland hittade först den man som hette
Tjelvar. Då var Gutland så bundet av mörka
makter att det om dagen sjönk och om
natten var uppe. Med denne man kom första
elden till landet och sedan sjönk det aldrig.”

2016
Textil Gotland i Abbotens Hus på Roma Kungsgård, 9/7-7/8.
 Upp i det blå!  

Himla indigo – är mina linnegardiner, vikta i en Shiboriteknik och sedan färgade flera gånger i en Naturlig Indigokyp.

När ljuset strilar genom gardinen tänker jag på hur jag njuter då jag får flyga bland molnen. När jag var liten drömde jag ofta om att jag kunde flyga, bara stampa ifrån ……… mitt i den blåa himlen….får jag lust att hoppa ut och ta en promenad….

Överdimensionerad Kråka – det är en stickad ”oversize” tröja gjord i rätstickning och kråkspark, en teknik som stickades på 1800-talet på Gotland och som Hermanna Stengård förde vidare genom sina samlingar och sin stickbok som kom ut 1925. Ulla Persson och jag har ”vidareförädlat” tekniken både i en stickbok som vi gjorde 2008 och i flera plagg. Garnet är mitt eget handfärgade bomullsgarn Eko Miranda. Först färgade jag garnet i ett efterbad på den naturliga indigokypen och sedan en ”fritt knuten shiboriteknik med det färdigstickade plagget doppat flera gånger i en ny naturlig indigokyp. Till tröjan ett par moderna jeans med hål på knäna. Jeans färgas ju också med indigo.  Jag har lite svårt för ”kläder med hål” i. Shiborifärgade bomullslappar lades bakom hålen och syddes fast med den japanska broderitekniken sashiko. Tekniken har använts ända sedan 600-700-talet då munkar sydde sina kläder av trasor som de samlat ihop.
* Tänk att få ströva omkring i trädgården i skymningen, i örtagården låta tankarna gå till de japanska munkarna, rycka lite ogräs, njuta av doften från den blå lavendeln, planera nästa rabatt och glädjas åt det nya stenpartiet vi gjort i sommar.

Babies-kråka, barnfilten ”Flygande mattan” i en ny version. Kråkspark stickad i ofärgad Eko Häll, ullgarnet som spinns för mig på Gotlands Spinneri av ull från Gotlandsfår på KRAV-gårdar på södra Gotland. Mittbiten är färgad med en doppning i en naturlig indigokyp, sidbitarna har doppats flera gånger. Bitarna är hopsydda med en I-cord stickad av garn som färgats med rötter från växten krapp som vuxit på vårt kära Huskroken på Gotland. De stickade bladen, som också kommer från Hermanna Stengårds samlingar, är stickad i ett tunnare krappfärgat garn Eko Strand.

Insvept i minnet av skogs-tjärnen där himlen o träden avspeglar sig och de rostfärgade höstlöven hänger tätt över vattnet får de små barnbarnen vila lugnt.

Indigo – det ursprungliga blå! Mina tankar kring det här med att färga fibrer, garner och tyger! 

Mina första färgningsexperiment gjordes över öppen eld vid en fjällbäck i Norge med Rondane nationalparks mäktiga fjäll i bakgrunden. Naturen, fjället, havet, himlen, skogen, ängarna och trädgården – här finner jag stunder, upplevelser och bilder som inspirerar och stannar inuti mig! Jag vill bidra till att värna vår gemensamma rikedom!

Naturmaterialen ger mig häftiga lyckokänslor när de vandrar genom händerna vid väven eller i stickningen! Det är den glänsande ullen som jag får sortera när de årsgamla fåren klipps. Magkänslan när jag var på väg till min första lammklippning var häftig. Detsamma är det med minnet av de vita bomullsvipporna som vajade i vinden vid besöket hos ekologiska bönder i Peru som odlar bomullen till mitt garn. Linets blommor lyser blå i solen men slår ihop då solen försvinner. På håll liknar ett linfält en sjö. Stunden vid bråkan med mitt eget odlade lin som sedan spinns till tråd för att fogas in i väven.

Att sedan få ge färg till allt detta härliga material det är LYCKA!

Indigo – det ursprungliga blå! Känd och använd sedan flera 1000 år före Kristus. På 70-talet lärde jag mig att göra indigobad med hjälp av T-sprit och ammoniak. INTE BRA FÖR NATUREN! De senare åren har gamla färgningsmetoder från Indien och Japan nått oss och sprids här. Nu djupdyker jag i olika recept och provar mig fram med fruktavkok och lime. Spännande! Stämmer med min grund, Bra Miljöval!

2015
Textil Gotland på Leva Kungslador 11/7-2/8.
Siden, sammet, trasa, lump

!

Sidenjacka/haori

Sidenjackans delar klipptes ut och sedan gjorde jag reservage med tekniken Nuishibori, att med stygn sy linjer som dras samman i veck. Färgerna kommer från torkade valnötsskal och krapprot. Plagget har  handsydda sömmar överallt.

2014
Textil Gotland på Bläse Kalkbruksmuseum 12/7-10/8.
Kuddar

Kudden Bladrankan är inspirerad av de gamla gotländska  tvåfärgsstickade mönstren. Den är virkad i tekniken flerfärgsvirkning,. Naturfärgat vitgrått och mellangrått Eko Häll.

Rosen från Rone är min andra kudde i utställningen.Den är också virkad i flerfärgsvirkning med mörkgrått och ljusgrått garn, Eko Häll. Storlek 38×42 cm.

Ett svar på “Utställningar”

 1. Hej Kicki!
  Är det dynor de översta i grönt som gjort till utställning?
  Vad har du använt för garn?
  Har du ett mönster till dem?
  Hälsningar
  Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*