Miljömärkta garner.

Vår idé – Bra Miljömärkta ekologiska garner sedan 2007

Från den 1 januari 2023 har Naturskyddsföreningen ändrat sitt arbete med Textil och miljö och slutat märka nyproducerade produkter som mina garner med ”Bra Miljöval”. Så här ser Ateljé Huskrokens historia ut:

Vi har velat vara med och bidra till ett hållbart samhälle samtidigt som det varit spännande att kunna erbjuda vackra, sköna naturgarner i härliga färger. år 1999 flyttade vi till vårt hus i Ronehamn på Gotland. Vi byggde om den gamla ladugården till verksamhetslokaler och jag började arbeta med textilier på heltid. I början var det kurser med inriktning på vävning och andra textila aktiviteter. Vi hade sommaraktiviteter med utställningar, kurser, jazzkvällar mm. Det var att ”Förverkliga en dröm”!
År 2001 övertog jag verksamheten från företaget Liten Tuva och startade handfärgning av bomullsgarner till butiker på fastlandet. I många år handfärgade jag med skonsamma metoder en ekologiska bomull som kom från Peru och lingarner från Holma Helsingland. Vi hade drygt 20 butiker som vi levererade garner till samt sålde i egen butik på gården. När vi 2003 började producera ett eget ullgarn valde vi ull från KRAV-certifierade lammgårdar. Så småningom ansökte vi om Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Vi ansåg att den märkning gick långt i sina krav och tog hänsyn till både människan och vår biologiska miljö. I början av 2007 fick vi märkningen Bra Miljöval för våra garner. Naturskyddsföreningen omarbetade sina krav kriterier 2012 och Ateljé Huskroken anpassade produktionen till de nya kraven. Från den 1 januari 2023 slutar Naturskyddsföreningen med sin märkning av Bra Miljöval för nyproducerade produkter som Ateljé Huskrokens garner.
År 2011 flyttade vi från Gotland till Järfälla och tog med verksamheten med handfärgning av garner och kurser och aktiviteter dit. Nu 2023 så förändras vår verksamhet på grund av förändringar i vårt liv, Rolf har fått Alzheimer och jag Kicki har sålt huset och flyttar till en liten lägenhet i Stockholm. Handfärgningen av garner och våra aktiviteter upphör därmed. Jag behåller en liten verksamhet med försäljning av stickböcker och stickbeskrivningar och en del kursverksamhet. Om du vill veta mer om vår historia finns det ett par länkar här nedan.

Så här tillverkas våra garner.

Viktiga steg mot ett hållbart samhälle – Bra Miljöval Textil.