Aktiviteter

3xull, 9 oktober, 13 november, 11 december
Stick- och spinncafé 7 och 21 oktober 2021 kl 17-20

Stickbio 13 och 27 oktober

Nu har vi fått lättnader på Corona restriktionerna och det är möjligt att träffas igen för oss som är fullvaccinerade.

Stick- och spinncafé

Torsdag 7 oktober och torsdag 21 oktober kl 17-20

Det känns jättefint att öppna Mötesplats Huskroken hos mig på Skimmelvägen 6 i Jakobsberg igen. Det tänker jag göra nu under oktober och vidgar det till att vara stick- och spinncaféer. Vi är flera som under det senaste åren har tagit upp spinningen igen eller nyligen har kommit igång att spinna. Flera av oss använder små e-spinners eller sländor som inte tar så mycket plats. Stickorna får ju bra plats i våra händer. En och annan spinnrock ska nog också gå att stoppa in om det behövs.

Jag förutsätter att du som kommer till de här träffarna är dubbelvaccinerad. Här finns tillgång till handtvätt och handsprit. Jag vill att du hör av dig via sms/mail/mobil och berättar om du tänker komma. Jag tar ett begränsat antal deltagare så att vi kan hålla ca 1 m avstånd vilket innebär att det blir ca 10 personer till att börja med.

Det finns kaffe, te och smörgås för självkostnadspris. Eventuella allergier ska meddelas.
info@huskroken.se
mobil/sms 070 577 80 91

3xull

Det här är ett samarbete mellan Hemslöjdskonsulenterna i Region Stockholm (Charlotte Hellsten Husman), Stäkets Hantverk & Design (Eva Andersson), Huset på höjden (Engelbrektsvägen 47, Järfälla), Järfälla kommun och Ateljé Huskroken (jag Kicki Trodin). Under 3 lördagar hösten 2021 ordnar vi öppna aktiviteter kring den svenska ullen. De är alltså gratis. Vi håller till på Huset på höjden, ett kultur- & aktivitetshus för alla!

Lördag 9 oktober kl 12-16
”Virkad mönstermagi” med Maria Gullberg

Med utgångspunkt i mormorsrutan utforskar Maria Gullberg virkningens möjligheter. Hon visar hur du med hjälp av virkade rutor kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet. 

En klassisk mormorsruta är för många en kär ruta som med fördel virkas i restgarner man har hemma efter andra projekt. Du kommer göra en resa med början av denna ruta mot andra rutor som ännu inte sett dagens ljus. Mönstermagi kommer att bildas genom att vi virkar med minst 2 färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från mitt eget strama grafiska formspråk. Det kommer virkas både lätta rutor och sådana som även för en virkvan kan bli en utmaning! En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Vi kommer virka stolpar, fastmaskor, luftmaskor och en och annan smygmaska! 

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut flera böcker om virkning.

Instagram @maria_gullberg

Lördag 13 november kl 12-16
”Sticka lappar” med 2 stickare, Madelaine och Lotta

Skapa nya och annorlunda mönster med lyfta maskor, ett enkelt sätt att sticka med flera färger. Inspireras av våra provlappar och prova nya och oväntade färgkombinationer. Variationerna av
färger, aviga och räta och lyfta maskor är oändliga. Här finns tid för många provlappar, härligt!

Vi som är handledare är 2stickare/Madelaine och Lotta. Vi började sticka provlappar och har inte kunnat sluta . . .  För några år sedan gav vi ut boken ”Sticka flerfärgsstickning med lyfta maskor”, där vi samlat några av våra favoritlappar.

Läs gärna mer om oss på 2stickare.blogspot.se, vi finns också på instagram och facebook som 2stickare.

Material: stickor finns att låna, garn och kompendium ingår.

Lördag 11 december kl 12-16
”Spinn en tråd” med Kaili Maide

Här kan du få prova att karda och spinna ull.  Olika ullsorter från våra vanligaste får finns att prova. Det finns olika redskap och du kan låna kardor och sländor. Har du egen spinnrock eller slända ta gärna med den. 

Handledare är Kaili Maide som har handspunnit i flera år och är en van workshopsledare. Kaili har varit med och tävlat i spånad i tävlingen Spinnrocka loss på Skansen ett flertal gånger och vunnit. Kaili  är utbildad trädgårdsmästare och arbetar på Bergianska trädgården och har även ett stort intresse för färgning och färgväxter.

Material: ett prova-på-kitt med några sorters ull ingår, lån av redskap

Stickbio i Kallhälls Folkets Hus

Nu är verksamheten igång igen i Folkets Hus och vi fortsätter vårt samarbete kring Stickbio. Salongen släcks ner till ett behagligt ”stickljus” och vi kan njuta av filmer och att ha våra stickningar gående i händerna! Det går jättebra att ta med en vän som inte stickar för man njuter lika mycket av bion. Eventuellt blir det stickcafé några timmar före bion och det meddelas på olika sätt. Stickbio är ett samarbete mellan Ateljé Huskroken, Hemslöjdskonsulenterna i Region Stockholm, Stäkets Hantverk&Design och Folkets Hus Kallhäll.

13 oktober, filmen Bergman Island
27 oktober, filmen Bröllop, Begravning och Dop
beställ biljetter och läs mer här www.folketshuskallhall.se
info om eventuellt stickcafé www.staketshantverk.com