Utställningar

Föreläsningar på ”Kul med ull” lördag 13 oktober 2018
i Folkets Hus Kallhäll, mitt i centrum!

11:00- 11:45  Från ull vill jag till Ullvilja

Föreläsning med Roger Bush:
En berättelse ur mitt perspektiv om vad jag har upplevt och lärt mig här på Wålstedts under mina sex år som en vanlig person som försöker förvalta ett kulturarv. Jag berättar om hur föreningen Ullvilja har växt fram och en hel del om varför den har kommit till. Jag kommer också att ta upp vad som saknas och vad som måste komma till, om vi ska ha en levande textilindustri i Sverige i framtiden.

Wålstedts Textilverkstad AB har ända sedan firmans grundande 1935 tillverkat ullgarner för konstvävnad och stickning. I dagsläget spinns cirka 2000 kg färdigt garn per år. För att klara den produktionen köps cirka 4000 kg svensk ull in från ett nätverk av lokala leverantörer. Vårt varumärke, som skapades på trettiotalet, symboliserar fåren, familjen, Dalarna och spinnrocken. Märket borgar för en hantverksmässig kvalitet och en skonsam, småskalig produktion. Dessa tankar är fortfarande ett rättesnöre för oss när vi nu i fjärde led för traditionen vidare in i tjugohundratalet.

 

13:00-13:30  INTERKNIT – hur internet förändrade stickningen

Från e-postlistor till ett helt digitalt stickliv; hur internet gjorde mig till en helt annan stickare. Verktyg och tips för att delta och dela med sig – och berika både ditt eget stickande och andras.

Heléne Wallin är en hängiven stickerska med mångårig erfarenhet av olika sticktekniker. Hon är ofta anlitad som ledare för kurser i flerfärgsmönster, spetsstickning och andra traditionella sticktekniker. Hon bloggar sedan många år på En till stickblogg och är en av rösterna bakom den populära stickpodden Nördic Knitting.

 

14:00-14:45  Fyra metoder för flerfärgsstickning med två (eller fler) trådar per varv

Olle-Petter Melin berättar om fyra traditioner som han vill att vi stickare ska behärska. Stickning är sedan 1960 talet inte ett obligatoriskt ämne i skolundervisningen.  Handböcker i stickning lär sedan samma tid bara ut en enda och samma metod. Det innebär en risk att värdefulla traditioner går förlorade. Det är bara vi stickare som kan bevara dessa metoder och föra dem vidare.

Olle-Petter Melin som stickat ”i hela sitt liv” har sedan han pensionerades studerat Textilvetenskap i Uppsala. Hans magisteruppsats heter ”METODER FÖR FLERFÄRGSSTICKNING En undersökning av instruktioner i handböcker

Paketpris för alla tre föreläsningarna: 150 kronor, betalas på plats, Swish eller kontant. Biljettförsäljningen startar kl. 10:00.

11:00-15:00 Barnaktivitet  – Från ull till gull!

Kom och prova på att tova med ull. Vi träffas i biblioteket och förvandlar den mjukaste ullen till det du tycker är skoj- skålar, tavlor, spännande djur eller kanske ett mystiskt spöke.
Passar dig som tycker om att göra saker med händerna eller dig som aldrig provat på att tovat innan. Detta är en aktivitet för barn och unga- medföljande vuxen kan lämnas i en bekväm fåtölj i biblioteket eller varför inte en stund inne på Kul med ull.

Pris: 20:- / slöjdare. Material, saft och frukt ingår i priset.

Öppettid: kl. 11:00-15:00. Drop-in. Max 1,5 timmes slöjdande vid kö.

Under handledning av slöjdhandledare Sara Hagelin

Demonstrationer och Workshops
Under Kul med ull kommer det att vara flera olika demonstrationer och workshops. Du bokar ditt deltagande på dessa på plats. Tid för demo och workshop kommer att anslås på respektive arrangemangs plats.

”Liten väska av återvunna tyger och svensk ull”
Tid för demo- 15 minuter
Pris 30 kr.
Demonstratör-  Anna Gran

”Blanda olika fibrer för spinning”
Pris: materialkostnad
Demonstratör- Gunilla Johansson

”Färga garn med kallfärger”
Kom och se hur snabbt och enkelt du kan färga ullgarn med Zenits kallfärger.
Pris: gratis
Handledare- Eva Andersson
Läs gärna mer på Stäkets Hantverk & Design


”Prova-på att sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor”.
Ett enkelt och annorlunda sätt att sticka med flera färger. Inspireras av alla våra provlappar och titta i vår bok. Vi har garn och stickor till låns och böcker till försäljning
Pris: gratis
Handledare- Lotta Bengtsson och Madelaine Jansson
Läs gärna mer på  2stickare.blogspot.se

”Dominostickning”
Vi har stickor du kan låna och garn, samt mönsterhäften till försäljning.
Pris: gratis
Handledare-  föreningens medlemmar
Läs gärna mer på Sticka! Sveriges Stickförening

”Prova på yllebroderi” (drop in)
Med stygn, pärlor och paljetter är det lätt och roligt att skapa personliga smycken. Det kan till exempel bli halsbandshängen, armband och broscher.
Pris: gratis, material ingår
Handledare- Medlemmar från Stockholms läns Hemslöjdsförening
Läs gärna mer på: Stockholms läns Hemslöjdsförening

”Spinn ditt eget garn”
Här finns kardor, rockar och sländor och ull av olika sorter.
Pris: 20 kr
Handledare- Kerstin Neumüller
Läs gärna mer på: Slöjd Stockholm

Varmt välkomna till denna ulliga heldag!

Kul med ull är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Stockholms läns museum, Järfälla kommun, Folkets Hus Kallhäll, Ateljé Huskroken, Järfälla Hembygdsförening.

 

Utställning 2018
Textil Gotland i Abbotens Hus, Roma Kungsgård 7-29 juli 2018
”Ute i det gröna”

 

Utställning 2017
Textil Gotland i Abbotens Hus, Roma Kungsgård 1-30 juli 2017
”Gotländska sagor och sägner”

GUTLAND UR HAVET
och TJELVAR

En handfärgad ullfilt och fem yllekuddar,
färgad med japansk shibori teknik i
färgbad av valnötskal och naturliga
indigobad. Broderat med japanska
stygn, sashiko.

Tjelvar, stickad docka i handfärgade garner
av ull från gotlandsfår, Bra Miljöval.

Ur ”Gutasagan”.

”Gutland hittade först den man som hette
Tjelvar. Då var Gutland så bundet av mörka
makter att det om dagen sjönk och om
natten var uppe. Med denne man kom första
elden till landet och sedan sjönk det aldrig.”

 

”Textil Gotland Upp i det blå”
Abbottens hus, Roma Kungsgård, Gotland 9 juli – 7 aug  2016.

 HIMLA INDIGO – är mina linnegardiner, vikta i en SHIBORITEKNIK och sedan färgade flera gånger i en NATURLIG INDIGOKYP.
Himla indigo - gardiner
* När ljuset strilar genom gardinen tänker jag på hur jag njuter då jag får flyga bland molnen och MITT I DEN BLÅA HIMLEN….har lust att hoppa ut och ta en promenad….ÖVERDIMENSIONERAD KRÅKA – det är en stickad ”oversize” tröja gjord i RÄTSTICKNING OCH KRÅKSPARK, en teknik som stickades på 1800-talet på Gotland och som Hermanna Stengård förde vidare genom sina samlingar och sin stickbok som kom ut 1925. Ulla Persson och jag har ”vidareförädlat” tekniken både i en stickbok som vi gjorde 2008 och i flera plagg. Garnet är mitt eget handfärgade bomullsgarn Eko Miranda. Först färgade jag GARNET i ett EFTERBAD på den naturliga indigokypen och sedan en ”FRITT KNUTEN” SHIBORITEKNIK med det färdigstickade plagget doppat flera gånger i en ny NATURLIG INDIGOKYP. Till tröjan ett par moderna jeans med hål på knäna. Jeans färgas ju också med indigo.  Jag har lite svårt för ”kläder med hål” i. Shiborifärgade bomullslappar lades bakom hålen och syddes fast med den japanska broderitekniken SASHIKO. Tekniken har använts ända sedan 600-700-talet då munkar sydde sina kläder av trasor som de samlat ihop.Överdimensionerad Kråka - tröja o jeans* Tänk att få ströva omkring i trädgården i skymningen, i örtagården låta tankarna gå till de japanska munkarna, rycka lite ogräs, njuta av doften från den blå lavendeln, planera nästa rabatt och glädjas åt det nya stenpartiet vi gjort i sommar.

 

 

BABIES-KRÅKA, barnfilten ”Flygande mattan” i en ny version. KRÅKSPARK stickad i ofärgad Eko Häll, ullgarnet som spinns för mig på Gotlands Spinneri av ull från Gotlandsfår på KRAV-gårdar på södra Gotland. Mittbiten är färgad med EN DOPPNING i en NATURLIG INDIGOKYP, sidbitarna har DOPPATS FLERA GÅNGER. Bitarna är hopsydda med en I-cord stickad av garn som färgats med växten KRAPP som vuxit på vårt kära Huskroken på Gotland. De stickade bladen, som också kommer från Hermanna Stengårds samlingar, är stickad i ett tunnare krappfärgat garn Eko Strand.

Babies- Kråka barnfilt* Insvept i minnet av skogstjärnen där himlen o träden avspeglar sig och de rostfärgade höstlöven hänger tätt över vattnet får de små barnbarnen vila lugnt.

 

 

 

Indigo – det ursprungliga blå! av Kicki Trodin

Mina första färgningsexperiment gjordes över öppen eld vid en fjällbäck i Norge med Rondane nationalparks mäktiga fjäll i bakgrunden. Naturen, fjället, havet, himlen, skogen, ängarna och trädgården – här finner jag stunder, upplevelser och bilder som inspirerar och stannar inuti mig! Jag vill bidra till att värna vår gemensamma rikedom!

Naturmaterialen ger mig häftiga lyckokänslor när de vandrar genom händerna vid väven eller i stickningen! Det är den glänsande ullen som jag får sortera när de årsgamla fåren klipps. Magkänslan när jag var på väg till min första lammklippning var häftig. Detsamma är det med minnet av de vita bomullsvipporna som vajade i vinden vid besöket hos ekologiska bönder i Peru som odlar bomullen till mitt garn. Linets blommor lyser blå i solen men slår ihop då solen försvinner. På håll liknar ett linfält en sjö. Stunden vid bråkan med mitt eget odlade lin som sedan spinns till tråd för att fogas in i väven.

Att sedan få ge färg till allt detta härliga material det är LYCKA!

Indigo – det ursprungliga blå! Känd och använd sedan flera 1000 år före Kristus. På 70-talet lärde jag mig att göra indigobad med hjälp av T-sprit och ammoniak.INTE BRA FÖR NATUREN! De senare åren har gamla färgningsmetoder från Indien och Japan nått oss och sprids här. Nu djupdyker jag i olika recept och provar mig fram med fruktavkok och lime. Spännande! Stämmer med min grund, BRA MILJÖVAL!

 

 

 

Haori-jacka-2015-07-11-2015 ställde jag ut en handfärgad sidenjacka/haori färgad med tekniken shibori. Färgerna kommer från valnötsskal och krapprot. Plagget är handsytt!

 

 

 

Bladrankan-kudde

Här är de kuddar som jag ställde ut vid Bläse Kalkbruksmuseum sommaren 2014.

Kudden Bladrankan är virkad i tekniken flerfärgsvirkning i mitt naturfärgade garn Eko Häll.

 

 

 Rosen från Rone är min andra Rosen-från-Rone-kuddekudde i utställningen.Den är också virkad i tekniken flerfärgsvirkning med mörkgrått och ljusgrått garn, Eko Häll. Storlek 38×42 cm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*