Så här tillverkas våra garner

Bra Miljöval Textil

Sedan våren 2007 har Naturskyddsföreningen miljöprövat tillverkningsprocessen för våra garner och Ateljé Huskroken har haft deras märkning Bra Miljöval. Den 1 april 2012 skärpte man kriterierna, omprövade alla licenser och Ateljé Huskroken har sedan dess märkningen Bra Miljöval Textil, Fiber klass I och Beredning klass II. Licens 4-2013-0116-3 för handfärgat ullgarn och Licens 4-2013-0114-4 för handfärgat bomullsgarn.

Bomullsgarnerna

Vår vackra naturfärgade bomull kommer från södra Peru. Smältvatten från de mäktiga Anderna har bildat det bördiga jordbruksområdet Cañetedalen där bomullen växer. Arkeologiska fynd visar att det har funnits bomullsodlingar där i mer än 5000 år.

Våren 2011 besökte vi bomullsodlingarna. Det är små självägande bönder som odlar bomullen ekologiskt. Man använder fågelspillning istället för konstgödsel. Skadeinsekter bekämpas med biologiska metoder. Bevattningen sker med smältvattnen från Anderna genom 500 år gamla bevattningskanaler.

Vi träffade Victor Melchor Moran som hade hållit på med ekologisk produktion i 7 år. Det tog 3 år att övergå från traditionell odling till ekologisk odling.

Bra Miljöval Textil från Peru

Platsen för odlingen är vald med tanke på hur marken lutar för bevattningens skull. Med hjälp av plogning förstärks lutningen. Han använder pet-flaskor som insektsfällor, fyller dem med melass och byter var 8:e vecka. Han har planterat majs som skadeinsekterna föredrar att mumsa på istället för på bomullsplantorna. Han har också planterat in insekter som äter upp skadeinsekterna. Allt avfall från bomullsfälten komposteras. Fågelspillning, guano, blandas med vatten och blir till en gödningsvätska. Inga kemiska bekämpningsmedel eller avlövningsmedel används, bara naturligt gödsel och aldrig genmanipulerade fröer. Komposten drivs som ett kooperativ av flera småbönder.

Victors familj, hans hustru och två barn, klarar sig bra på bomullsproduktionen.  Kostnaderna för ekologisk produktion är lägre än för konventionell produktion. Victor får också lite mer betalt och på så sätt blir det vinst.

Stephan Bergman i Borås är pionjär när det gäller produktion av den ekologiska bomullen och har betytt mycket för utvecklingen. Han startade produktionen av den ekologiska bomullen bland de Peruanska bönderna redan 1986. Vi har följt och uppskattat Stephans arbete sedan tidigt 90-tal då vi upptäckte hans bomull. Familjen Bergman i Sverige samarbetar med familjen Rivera i Peru och de äger företaget Bergman Rivera som köper upp bomull från mellan 400-500 jordbrukare i olika dalar i Peru.

Bergman Rivera har flera rådgivare som ger bönderna det stöd de behöver kring den ekologiska produktionen. De lämnar all sin bomull till Creditex som är en av Perus största bomullsfabriker. Där produceras både garn, vävda och stickade tyger och färdiga plagg. De har en särskild eko-linje. Orlando Rivera är ofta på fabriken och följer produktionen. Bergman/Riveras produktion är certifierade enligt G.O.T.S (Global Organic Textile Standard) som är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav.

Bomullen sås på hösten och skördas på våren. Det tar nio månader för plantan att nå manshöjd. Det är de vita långa fröhåren man plockar. Fibrerna skiljs från bomullsfröna och packas i bomullsbalar och spinns sedan till garn. Garnet transporteras med lastfartyg från Limas hamnstad Callao till Göteborgs hamn.

Garnet handfärgas av oss i vårt eget färgeri. Vi använder färger och tillsatser som är skonsamma för miljön. Vi är sparsamma med vatten och el och gör noggranna kontroller och mätningar. Färgen har en hög härdighet mot tvätt, gnidning och ljus. Garn och plagg kan maskintvättas. Vi rekommenderar 40° fintvätt. Använd ett kulörtvättmedel som är skonsamt för miljön och utan fosfater. Om man önskar kan man torktumla plaggen lätt. Lägg dem luftigt att torka, på ett nät eller på en bomullshandduk.

Hantverket gör garnerna och varje färgbad unikt.

Ullgarnerna

Mellan 1999 och 2011 har vi bott i Ronehamn på sydöstra Gotland. Hösten 2011 flyttade vi till Järfälla nordost om Stockholm. På Gotland lärde vi känna den fantastiska ullen från Gotlandsfåret. Ullen är grå i olika nyanser, från ljus till riktigt mörk, och har en vacker glänsande lyster. Vi har ett nära samarbete med flera lammbönder som har KRAV-kontrollerade lammbesättningar.

Lammproducenterna är skickliga uppfödare som har arbetat med varsamhet om miljön och utvecklat aveln under många år för att få fram vackra skinn och fin, glänsande ull. KRAV står för en god djuromsorg, bra miljö, god hälsa och socialt ansvar. Deras regler för djurhållning går längre, än vad lagen kräver. Man utgår från djurens naturliga beteende. Det finns regler för hur stor areal varje djur ska ha för sitt bete. Fodret ska vara ekologiskt producerat. Man får inte rutinmässigt medicinera djuren i förebyggande syfte. De ska gå ute så mycket som möjligt och ungarna får vara kvar länge hos tackan. Slakten ska ske lugnt och värdigt.

Klippning och sortering av ullen är ett viktigt moment och kräver flera års erfarenhet och kunskap för att det ska bli hög kvalité på det färdiga garnet. All ull kan inte användas för garn utan en del måste sorteras bort. Ullen sorteras också i olika naturgrå nyanser från ljusaste grått till de mörkaste nyanserna. Den sorterade ullen tvättas av oss själva och lämnas sedan till spinneriet. Att spinna ett bra garn tar många år att lära sig och på Gotland finns den kunskapen hos Gotlands Spinneri. Man spinner ett 1-trådigt garn som sedan kan tvinnas tillsammans till flertrådiga kvalitéer. Det färdiga garnet härvas på en haspel och garnhärvorna knyts om. De färdiga garnhärvorna har fortfarande smuts och spinnolja kvar och tvättas innan de färgas eller används i sin naturliga färgskala. Den gråmelerade ullen gör att färgerna får vackra skiftningar.

Vi handfärgar ullgarnerna i vårt eget färgeri. I många år låg det i Ronehamn på Gotland, nu finns vi på Skimmelvägen i kommundelen Vattmyra, Jakobsberg i Järfälla kommun väster om Stockholm. Vi använder både syntetiska färger och växtfärger från naturen. Färgerna har en hög härdighet mot tvätt, gnidning och ljus. Den gråmelerade ullen gör att färgerna får vackra skiftningar. Hantverket gör varje färgbad unikt.

Ullen har en smutsavstötande förmåga. När produkten/plagget är färdigt ska det handtvättas en första gång för att få bort de sista resterna av färg o spinnolja från garnet och få fibrerna att ”sätta sig”. Efter den första handtvätten räcker det ofta med att vädra textilierna, gärna i fuktig luft, för att få dem rena. Låt också plaggen vila, så att ullfibern får en chans att dra ihop sig efter användandet. Var sparsam med tvätt.

När man tvättar ull ska man vara varsam. Använd ett neutralt miljögodkänt flytande tvättmedel eller diskmedel utan fosfater och enzymer.Lägg plagget i blöt en stund i handvarmt vatten. Tryck försiktigt på plagget i vattnet. Undvik att vrida, gnugga eller krama för hårt för då kan fibrerna filta ihop sig. Alla sköljvatten ska ha samma temperatur som tvättvattnet. Man kan trycka ur det sista vattnet med en frottéhandduk eller centrifugera det lätt efter sista sköljningen. Lägg plagget plant för att torka. Använd gärna ett luftigt underlag eller en bomullshandduk som byts ibland. Lyft, skaka lite och rätta till plagget då och då under torkningen.

OBS-AVSTÅ FRÅN MASKINTVÄTT ÄVEN OM DU HAR ETT ULLPROGRAM I DIN TVÄTTMASKIN! PLAGGET RISKERAR ATT TOVAS IHOP!
AVSTÅ OCKSÅ FRÅN TORKTUMLING FÖR DET BÅDE FILTAR OCH KRYMPER YLLE!

Lingarnet

Tyvärr uppfyller inte längre vårt gamla lingarn de nya kraven för Bra Miljöval Textil. Vi fortsätter att sälja vår gamla kvalité av lin och färgar det med samma recept som vi använder för bomullsgarnerna Eko Tekla och Eko Miranda. Garnet heter i fortsättningen enbart LIN. Vi har inte längre någon licens för Bra Miljöval Textil för lingarnet.

Handfärgning i eget färgeri

Sedan hösten 2000 har vi arbetat med våra småskaliga färgningsmetoder i eget färgeri. Vi började med den ekologiska bomullen 2001 och fortsatte under 2003 med ullgarner. Lingarnerna smög sig in i sortimentet succesivt och nu har vi endast ett fåtal färger att sälja. Vi handfärgar allt garn som vi säljer och det mesta färgas med syntetiska färgämnen. Alla processer och recept är kontrollerade av Naturskyddsföreningen. Vi har två växter som vi är mycket förtjusta i och har haft tillgång till under åren på Gotland och det är valnötsskal och krapprot. Valnötsskalen ger en vacker brun färg och krapproten en tegelröd färg. I oktober mognar valnötterna och faller till marken. Det gröna skalet som omger nötterna tar vi tillvara och torkar för att senare använda till färgning. Krapproten har vi odlat under många år och har torkat den.

Det känns bra att våra garner är kontrollerade och att ullen och bomullen har fått miljömärkningen Bra Miljöval Textil. Vi har valt bort kemikalier och färgpulver som inte klarar kraven för Bra Miljöval Textil. Vi har ett rikt sortiment av färger och en bra kvalité på våra råvaror. Vi känner till alla led i tillverkningen från fiber till färdigfärgade garner.

Miljömärkningen utesluter inte flärd. Våra garner används av människor i alla åldrar. Som kunder har vi både den unga svenska designers som skapar nytänkande ”ekologisk haute couture” och den miljömedvetna och kvalitetssäkra farmodern som skapar kläder till sina älskade barnbarn.

Ateljé Huskroken är ett grönt företag, som arbetar efter en fastställd miljöplan.
På Naturskyddsföreningens hemsida www.naturskyddforeningen.se finns information om kraven för Bra Miljöval Textil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*